Isas valpkull med Isak

Igår var vi till Björklinge Djurklinik med Isa för andra kuren Herpesvaccin. Första kuren fick hon efter parning.  Det skadar inte att vaccinera mot Herpes och vi väljer att göra det som en extra säkerhet. När vi var på Björklinge Djurklinik fick vi gå in i ett rum där våra tidigare hundar har fått somna in och då blev Husse lite berörd och tänkte på Felix. Felix var ju Husses favorit.

Lite information om Herpes:

Dödligt för nyfödda.

Hos nyfödda valpar är smitta med herpesvirus förödande. Smittan förs över från tiken under dräktigheten, vid valpningen via blåsor i könsvägarna eller via nässekret efter valpningen. Orsaken till att just unga valpar blir så sjuka är bland annat att valpar som är yngre än två till tre veckor inte förmår reglera sin kroppstemperatur och därför lätt får lite undertemperatur. Låg kroppstemperatur gör det möjligt för herpesvirus att spridas från mun och svalg in i blodet och orsaka en allvarlig infektion i många organ. Vanligtvis dör alla valpar i en smittad kull. Valparna blir slöa och slutar dia. De gnäller och ömmar ofta över buken. Ofta ses ett tjockt näsflöde och små blödningar på slemhinnorna. I slutstadiet, som vanligen inträffar inom två dygn från de första symtomen, ”paddlar” valparna med benen och kan få sträckarkramper.

En del valpar överlever det akuta stadiet, men får ofta bestående centralnervösa skador. Diagnosen ställs med hjälp av obduktion där typiska punktformiga blödningar och gråaktiga fläckar (anhopningar av inflammatoriska celler) ses i de flesta organ. Smittan kan ibland överföras från tiken till fostren under dräktigheten och kan då orsaka abort eller dödfödsel. Detta sker troligen främst när tiken nysmittas under dräktigheten. Det finns experimentella studier som visar att risk för fosterdöd och abort är störst om tiken smittas med herpesvirus i mitten eller slutet av dräktigheten.

Isa är väldigt kräsen på mat just nu. Ofta är många tikar kräsna på mat de två sista veckorna av dräktighen. Isa åt bättre idag när jag blandade maten med tonfisk i solrosolja. Jag ger Isa ett foder som heter Mera Dog och ska även testa det till valparna sedan men jag kommer att variera med annat foder också samt smakportioner av lite allt möjligt som valpar kan äta. En hund ska klara att äta lite av varje utan att bli dåliga i magen.

6. mar, 2018