Elsas valpkull med Elliot

Jag har haft väldigt svårt att hinna med att skriva här, men Elsas valpning började den 19/2 med att hon låg lite lägre i temp som brukar vara tecken på att öppningsskedet inför valpning är på gång. Elsa låg som lägst i temp på 37 grader kl. 12.00. Under öppningsskedet är det bara att vänta sedan på krystvärkar och eventuellt vattenavgång.

Natten mot den 20/2 kom Titti hit för att hjälpa till så det blev att vi satt och väntade samt försökte sova kortare stunder.

Den 20/2 låg hon lite högre i temp. 

Elsa fick vattenavgång ca 11.15 och krystvärkar ca 13.53. Eftersom det inte hände något och klockan gick så blev Titti tvungen att åka hem till hundar och egna valpar där hemma. Åsa som är en granne till oss kom hit en sväng för att hjälpa till men skulle vidare till ett möte sedan.

När Elsa hade haft krystvärkar lite väl länge utan att det hände något blev jag orolig. Det kan ju hända så mycket. Vi var ut och sprang med Elsa i flera omgångar utan resultat men till slut så chansade vi på att åka bil och åka förbi Björklinge Djurklinik för att höra om de kunde ta emot oss. Vi hade oerhörd tur att de kunde ta emot oss. Veterinären Siri kände att valpen låg i felläge.

Upp med Elsa på röntgenbordet där man såg att valpen låg med baken före, benen korslagda och buken uppåt. Siri lyckades lirka ut valpen i takt med Elsas krystvärkar och valpen levde. Det kändes som en befrielse att valpen kom ut, det var en stor tikvalp (GUL) föddes på röntgenbordet ungefär kl. 19.00, vikt 450g.

Sen åkte Johnny och jag hem med Elsa och vi hade verkligen fullt upp kan man säga. Vi hann knappt med att ta hand om valpar och valparna hann knappt dia så var det dag för ny valp att födas.

Valp 2, kom med huvudet före och föddes ca 20.30, en tikvalp (LILA), vikt 425g.

Valp 3, kom med huvudet före, föddes ca 20.45, en hane (BLÅ), vikt 460g.

Valp 4, kom med baken före, föddes ca 21.40, en tik (ROSA), vikt 440g.

Valp 5, satt fast, där fick jag lirka ut valpen lite, kom dubbelvikt, föddes ca 22.50 en hane (GRÖN), vikt 520g.

Valp 6, låg bara där helt plötsligt men föddes ca 23.40, måste ha fötts med någon enstaka krystvärk bara, en tik (CERISE), vikt 440g.

Valp 7, kom med baken före, föddes ca 02.10, en tik (ORANGE), vikt 430g.

Valp 8, föddes ca 02.45, kom med baken före och utan hinnor, det kallas naken. En hane (SVART), vikt 355g.

Valp 9, föddes ca 3.00. En tik (RÖD), vikt 390g.

Valp 10, föddes ca 4.00 låg också bara där helt plötsligt så det var ju tur att jag kollade eftersom det är bråttom att öppna hinnorna så att valpen får andas. En hane (GRÅ), vikt 525g.

Valp 11, föddes ca 5.10, en tik tyvärr dödfödd och liten med vikt 280g.

Elsa ville helst stå vid födseln av valparna och flera av valparna blev hängandes precis utanför i navelsträngen, fick liksom hålla upp valpen och det fanns mycket litet utrymme att klippa navelsträngen.

Johnny var verkligen till stor hjälp under Elsas valpning, jag hade aldrig klarat av det själv och det känns väldigt bra att vi fixade det.  

 

25. feb, 2019